6100 Kiskunfélegyháza Béke tér 1. Telefon és fax: 76/462-642

A szív bőségéből szól a száj!

sziv bosege Jézus mondja:
„A szív bőségéből szól a száj! A jó ember jó kincséből jót szed elő, a rossz ember rossz kin-cséből rosszat szed elő. Mondom nektek: min-den fölöslegesen kimondott szóról számot adnak majd az emberek az ítélet napján. Szavaid alapján fognak igaznak ítélni, szavaid alapján fognak elmarasztalni.” (Mt 12, 34-37)
    Hogy kinek mi lakik a szívében, azt szavai híven tükrözik. Be-szédünk tartalma, szépsége, vagy éppen minősíthetetlensége megmu-tatja kik vagyunk. „A szív bőségéből szól a száj!” – mondja Jézus, s ezzel rávilágít arra, hogy beszédünk elárul minket.
    Az Ószövetség így fogalmaz: „Amikor szitálnak, fennakad a szemét, ha valaki beszél, kiderül a gyengéje. A cserép akkor lesz ke-mény, ha forró a kemence, az ember értékét pedig a beszéde szabja meg. A fák gyümölcse szerint becsülik meg a kertet, az embert szavai alapján ítélik meg. Ne magasztalj senkit, amíg nem beszélt, mert ez az ember legjobb próbája.” (Sir 27, 5-8)
    Nagyanyám nem mondott, nem is tudott csúnyákat mondani, vagy csúnyán beszélni, mert szép lelke volt. A széplelkű emberek szépen beszélnek. Jó volt nagyanyámat hallgatni, mert beszédje emberségre, türelemre, alázatra, szelídségre, jóságra, szeretetre és hitre tanított.
    Trágár beszéddel még senki sem tette jobbá a világot. A trágár beszéd csak arra jó, hogy megsértse, irritálja a másikat, - és megmutassa belső világunk értéktelenségét.
   Ha jobbá akarjuk tenni a világot, és élhetőbbé, boldogabbá akar-juk tenni az életet, akkor törekedjünk az igazi értékek megvalósítására: a szelídségre, az alázatra, a türelemre, a jóságra, és legfőképpen az értelmes, okos és önfeláldozó szeretetre. S akkor szavaink is ezt fogják tükrözni.
   Ne feledjük Jézus figyelmeztetését: „A jó ember szívének jó kin-cséből jót hoz elő, a rossz ember pedig a rosszból rosszat hoz elő. Hisz a szív bőségéből szól a száj!” (Lk 6, 45)


Rónaszéki Gábor
plébános       

Gondolat

gondolat

Sarlós Boldogasszony
Könyörögj
Érettünk!

ADÓ 1 % FELAJÁNLÁS

Római Katolikus Főplébánia
6100. Kiksunfélegyháza,
Béke tér 1.
E-mail: sarlosba@gmail.com
Adószám: 18342011-1-03
Számlaszám:
10200074-25570012

Hirdetések

Sarlós Boldogasszony Főplébánia aktuális hirdetései

2023. március 26. NAGYBÖJT 5. VASÁRNAPJA Hétfőn este 17.30-kor Biblia óra lesz a közösségi házban, várjuk szeretettel a testvéreket! Utána a Szent József Kör találkozója lesz, 18.30-tól. Képviselőtestületi gyűlés lesz…

BŐVEBBEN...
Facebook

Jeles napok


2023. március 29. szerda
Ma
Auguszta
napja van.
Egyházi emléknapok
és
ünnepek
SZENT BERTOLD

Vedd és olvasd

Napi evangélium

napi evangeliun.

Imádság

Egyházközségünkért

Uram, Jézus neked ajánlom egyházközségünket!
Ajándékozz meg mindannyiunkat azzal a tiszta szívvel, amellyel látni szeretnél bennünket!
Engedd, hogy mindannyian ugyanazon cél felé törekedjünk, és együtt haladjunk a hozzád vezető úton: örömöt, bánatot megosztva - példaképül szolgáljunk egymásnak és egymást mindig „csak” a jóra buzdítsuk!
Engedd, hogy őszinte szeretetben éljenek és a Te szolgálatodnak szenteljék magukat!
Ámen 

© 2023 Sarlós Boldogasszony Főplébánia